El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha sotmès a informació pública l’Estudi Informatiu de millora de la capacitat i intermodalitat de l’estació de Martorell, tal com s’anuncia al Butlletí Oficial de l’Estat ( BOE ) de dijous, 3 de juliol.
Aquesta actuació s’emmarca en el Pla de Rodalies, que inclou desenvolupar, d’una banda, l’ampliació de la capacitat d’estacionament i, de l’altra, la millora de la intermodalitat, incrementant la connectivitat amb l’estació annexa de FGC, per facilitar els intercanvis entre les dues xarxes ferroviàries.
L’estació de Martorell Central (Rodalies) se situa a la línia Sant Vicenç de Calders – L’Hospitalet de Llobregat, per la qual circulen els serveis de rodalies de la R4 i R8, sent capçalera d’aquesta última i servint per a les rotacions de la R4 que trenquen freqüències en aquest punt.
A més, per la línia hi passen serveis de mercaderies del Corredor Mediterrani. Per tant, hi ha circulacions passants amb parada en plena via i circulacions terme que entren a la platja de vies de l’estació.
Actualment, l’estació té una capacitat d’estacionament de trens limitada per als serveis per als quals és capçalera, a causa de la manca d’andanes amb prou longitud per poder estacionar trens en doble composició.
L’estudi proposa l’ampliació del feix de vies de l’estació cap al sud, mitjançant dues noves andanes i quatre vies addicionals, a més de la reestructuració de les vies terme existents per dotar-les d’una longitud d’estacionament de 200 m.
L’actuació es completa amb l’eliminació de la cisalla actual d’entrada a les vies del feix de capçalera de l’estació, el qual restringeix la capacitat de les vies generals, limitant especialment el creixement del corredor mediterrani, mitjançant un nou branc per als serveis de trens provinents de Barcelona.
Millora de la intermodalitat de l’estació
Martorell Central se situa al barri de Can Carreras i és la principal estació ferroviària de la ciutat, on també hi ha dues estacions de la Xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Martorell Enllaç i Martorell Central.
L’estació Martorell Central – FGC va ser reubicada fa unes dècades, quedant les seves instal·lacions annexes a les de l’estació de Rodalies en el marc d’un desenvolupament urbanístic que perseguia reordenar el barri, definint i consolidant la zona al voltant de dos edificis nous per a les estacions d’ADIF (Rodalies) i de FGC, contigus entre si, el conjunt ferroviari de la qual i potenciar la qualitat urbana d’aquest àmbit.
En el marc del desenvolupament urbanístic esmentat es va realitzar un cobriment de les vies de FGC i de Rodalies/Corredor Mediterrani de mercaderies, amb l’objectiu d’ubicar ambdós edificis sobre aquest. Amb la construcció del cobriment de les vies es va conformar el Carrer Montserrat, on s’hi van ubicar els serveis municipals d’autobús. L’edifici de l’estació de FGC es va projectar i construir tot seguit.
Així, l’actuació inclosa en aquest estudi informatiu completa l’objectiu de centralitat ferroviària urbana anterior, en contemplar la construcció d’un nou edifici al costat del de l’estació de FGC.
Tot això resol la problemàtica de la situació actual de l’estació on l’edifici existent està desconnectat de la via principal d’accés i serveis de transport públics, autobusos urbans i FGC, situats al Carrer Monserrat.
Informació pública i audiència d’administracions
El procés d’informació pública iniciat durarà 45 dies hàbils des del dia hàbil següent a la publicació de l’anunci al BOE, i té per objecte que es puguin presentar al·legacions sobre la concepció global del traçat i sobre qüestions ambientals.
Aquest mateix tràmit també servirà perquè les empreses ferroviàries i els administradors d’infraestructures ferroviàries puguin emetre informe sobre la concepció global del traçat projectat i els aspectes funcionals o d’explotació inclosos a l’estudi informatiu.
La documentació podrà ser consultada a través d’Internet, en aquest enllaç.
Aposta per una mobilitat sostenible
L’estudi planteja actuacions que responen als objectius de l’Estratègia de Mobilitat Sostenible, Segura i Connectada 2030, encaminada a millorar la cohesió social, el creixement econòmic i resoldre els problemes reals de mobilitat. El mode de transport ferroviari s’alinea amb aquests objectius i contribueix a la mobilitat sostenible des del punt de vista social, econòmic i ambiental.
Les actuacions incloses en aquest estudi donen resposta al Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030, que planteja la necessitat de dur a terme un conjunt d’actuacions a les estacions amb la finalitat d’incrementar-ne la capacitat, adaptar-ne la funcionalitat, millorar-ne els equipaments i la intermodalitat o intercanvi amb altres xarxes.
